Thuiswerken en rugklachten

Thuiswerken en Rugklachten

Ineens werkt Nederland thuis. Wij krijgen veel vragen over rugklachten. Fydio geeft advies

Thuiswerken, houd je rug en nek gezond!

Ineens werkt Nederland thuis. Aan de keukentafel, op een gewone stoel met een laptop. Dat is wel wat anders dan het comfortabele en ergonomische meubilair wat je op kantoor gewend bent. Niet gek dat wij veel vragen krijgen over hoe om te gaan met rugklachten. Want nek- en rugklachten liggen op de loer. Vaak ontstaan de klachten doordat er geen goede zithouding is. Deze zithouding kun je met een aantal eenvoudige aanpassingen al een heel stuk verbeteren.
 

Als je op een laptop werkt, staat je nek in een gebogen stand. Vaak ben je geneigd je kin naar voren te steken, je bovenrug bol te maken en te veel naar beneden te kijken. Daar kan je nek wel even tegen, maar niet te lang. Nekklachten ontstaan doordat je hoofd te veel hand aan je kapsels, banden en spieren. Er ontstaat een vermoeidheid die leidt tot hogere spierspanning en triggerpoints.
 

Fijn voor je nek: laptop op stapel boeken

Zet je laptop wat hoger en sluit een los toetsenbord aan. Je beeldscherm is zo meer op ooghoogte en je nek en rug kunnen een rechtere houding aannemen. Een los toetsenbord is tegenwoordig best betaalbaar en voorkomt veel klachten. Voor het verhogen van je laptop zijn laptopverhogers op de markt. Een stapel boeken onder je laptop is een prima alternatief.
 

Let op je rug: zet je stoel op de goede hoogte

Kijk naar je stoel. Wat is de houding van je armen. Je onderarmen moeten ongeveer in een rechte hoek staan ten opzichte van je bovenarmen. Zit je te laag? Leg een kussen op je stoel. Gebruik bij voorkeur een te verstellen bureaustoel.

 

Heb je nekklachten of rugklachten? Verminder met oefeningen

Onze fysiotherapeuten kunnen je online eenvoudig vertellen hoe je je werkhouding kunt aanpassen. Als je klachten hebt als gevolg van het thuiswerken, geeft de fysiotherapeut van Fydio je oefeningen die tijdens het werken kunt doen. Ook heeft de fysiotherapeut, eventueel in overleg met de ergotherapeut, passende adviezen voor het afwisselen van werkhouding, tussendoor even bewegen, of stretchoefeningen voor je nek of rug. Het contact van met de fysiotherapeut is op afstand maar voelt heel persoonlijk. De fysiotherapeut of ergotherapeut kijkt eventueel online mee met de werkomgeving. De fysiotherapeut begeleidt ook bij het eigen maken van de oefeningen.


 


Naar boven

Naar nieuwsarchief