Acute Lage Rugklachten

Acute lage rugklachten
 

Wat zijn Acute Lage Rugklachten?

Acute lage rugklachten (ook genoemd spit of lumbago) is een verzamelnaam voor rugklachten die geen directe oorzaak hebben (zoals bijvoorbeeld een hernia), maar wel veel klachten geven. De klachten worden ook wel aangeduid met de naam ‘a-specifieke rugklachten’ en deze kunnen erg vervelend zijn. Het woord lumbago komt voort uit het Latijnse woord 'lumbus' wat lendenen betekent en het woord 'algos', wat in het Grieks staat voor pijn. Lumbago staat dus eigenlijk voor ‘pijn in de lendenen’. Bij lumbago is sprake van stijfheid van de rug en de toegenomen spierspanning van de rugspieren zorgt ervoor dat bewegen pijnlijk is en moeizamer verloopt. De oorzaak voor de lage rugklachten loopt uiteen en kan bijvoorbeeld in het facetgewricht van de wervel liggen. Dit zijn de kleinste en meest naar achteren gelegen gewrichten die ervoor zorgen dat wervels kunnen steunen op elkaar. De rugwervels liggen als een soort blokjes op elkaar en de facetgewrichten zorgen ervoor dat de rugwervels kunnen scharnieren. Door een ongeval, blessure of door slijtage kan het functioneren zijn aangedaan en pijn ontstaan.

 

Online Behandeling bij Acute Lage Rugklachten

Als de pijn ineens (acuut) ontstaat hebben veel mensen de neiging niet meer te bewegen, maar het is juist belangrijk om te blijven bewegen. Dit is natuurlijk niet altijd eenvoudig, want de pijn zorgt ervoor dat bewegen moeizaam gaat. Toch is het belangrijk om te zorgen voor circulatie, zodat de doorbloeding wordt gestimuleerd en gezonde bouwstoffen kunnen worden aangevoerd. Een arts kan eventueel pijnmedicatie voorschrijven of adviseren.

 

De eerste fase is vooral gericht op het stimuleren van rustig bewegen, al dan niet met ondersteuning van pijnstilling. Als het lichaam in staat is om aan herstel te gaan werken, start de fysiotherapeut met jou vanuit een passend behandelplan. Dit kan prima met een online videoconsult. Er wordt goed gekeken naar de aard van jouw klachten en de redenen van ontstaan. Zo kunnen klachten voortkomen uit onvoldoende spierkracht of stabiliteit. Verbeteren van de conditie van buikspieren en rugspieren is dan van belang. Daarnaast wordt gekeken naar lichaamshouding, wijze van belasten (werk, sport), betrokkenheid van het bekken en andere beïnvloedende factoren.  Als sprake is van een chronisch (langdurig) karakter van de lage rugklachten, kan de ergotherapeut uitkomst bieden door handvatten te geven voor het juist belasten van de rug en het hanteren van klachten.