Bekkenpijn

Bekkenpijn

 

Wat is Bekkenpijn?

Bekkenpijn ontstaat vaak als gevolg van zwangerschap, maar dit is niet de enige oorzaak, want ook een ongeval kan bekkenpijn veroorzaken. De uitleg die volgt betreft vooral de vorm van bekkenpijn die ontstaat tijdens de zwangerschap en/of als gevolg van een bevalling. Bekkenpijn met een andere oorzaak kan natuurlijk ook behandeld worden.
 

Bekkenpijn bij en na zwangerschap

Kijkend naar bekkenpijn die ontstaat tijdens de zwangerschap zien we dat de klachten vaak starten vanaf de twintigste week. Tijdens de zwangerschap wordt namelijk rond de twintigste week het hormoon relaxine aangemaakt dat er voor zorgt dat de banden rond gewrichten weker en rekbaarder worden. De botten in het bekken kunnen hierdoor los van elkaar bewegen, wat belangrijk is voor de bevalling. Het losser worden van het bekken leidt soms tot bekkenpijn. Bij deze vorm van bekkenpijn is sprake van pijn in het midden en de voorzijde van het bekken, pijn in de onderrug en pijn rond het stuitje (stuitbeen). Vaak begint de pijn als je ineens begint met bewegen (startpijn) of bij vermoeidheid. Als tijdens de bevalling het kraakbeen en de banden van het bekken worden uitgerekt kan ook bekkenpijn ontstaan. Vaak gebeurt dit bij een bevalling van een groot kindje, een stuitbevalling, vacuümextractie, een tangverlossing of een bevalling die zeer snel verloopt. De klachten die door een ongeluk kunnen ontstaan geven vaak dezelfde klachten als bekkeninstabiliteit door zwangerschap of bevalling en kunnen zowel bij vrouwen als mannen ontstaan.

 

Online Behandeling bij Bekkenpijn

Meestal gaat bekkenpijn na enkele maanden over, zeker wanneer de bekkenpijn het gevolg is van zwangerschap. Wel is het belangrijk om verstandig te bewegen, te blijven bewegen en met oefeningen de spierconditie te optimaliseren. De bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van bekkenpijn. Ze is ervaren en op de hoogte van de behandelmogelijkheden en begeleidt u – ook online - bij verstandig en juist bewegen. Samen met u werkt zij aan herstel van de klachten. Desgewenst werkt zij samen met de manuele therapeut of oefentherapeut cesar voor aanvullende therapie (op afstand).