Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking
 

Wat is een slijmbeursontsteking?

Slijmbeurzen hebben een beschermende functie. In alle delen van het lichaam waar twee of meerdere botten bij elkaar komen bevindt zich een gewricht. Bij de verbinding tussen het bot en de pees in het gewricht bevindt zich de slijmbeurs, een soort stootkussentje dat een beschermende werking heeft. De slijmbeurs zorgt voor een soepele beweging van het gewricht en zorgt er voor dat een pees niet over het bot kan schuren. Een slijmbeursontsteking wordt ook wel bursitis genoemd en deze aandoening kan zich in elk gewricht van het lichaam voordoen, maar zien we het meest in de slijmbeurzen van de knie, heup, schouder, elleboog en enkel. Een slijmbeursontsteking wordt vaak verward met een peesontsteking, omdat de slijmbeurs zich dicht tegen de aanhechting van de pees aan het bot bevindt. Deze aandoening zien we even vaak bij mannen als vrouwen.

Er kan sprake zijn van acute slijmbeursontsteking die plotseling ontstaat door ontsteking van het gewricht (door bijv. artritis of jicht), een ongeval of overbelasting bij het te vaak herhalen van een bepaalde beweging. U kunt hierbij denken aan een slijmbeursontsteking in de schouder door lang achter elkaar schilderen of in de knie door lange tijd tuinieren, waarbij u op de knieën zat.

Een chronische slijmbeursontsteking kan ook chronisch zijn. Het gaat vaak om een langdurige eenzijdige belasting van een bepaald gewricht tijdens het beoefenen van sport of bepaalde werkzaamheden in een beroep. Deze vorm van slijmbeursontsteking zal heel geleidelijk ontstaan, doordat de herhaalde spierspanning op de slijmbeurs een toename van de druk veroorzaakt. We zien deze vorm vaker bij mensen die een bepaald beroep uitoefenen, zoals stratenmakers (slijmbeurs knie), timmerlieden en metselaars (slijmbeurs elleboog). Daarnaast bij het beoefenen van bepaalde sporten zoals hardlopen, waarbij een slijmbeursontsteking van de achillespees of heup vaker wordt gezien.
 

De chronische en acute slijmbeursontsteking geven nagenoeg dezelfde klachten. Allereerst zijn er duidelijke tekenen van een ontsteking die pijn en ongemak veroorzaken. De pijn is drukkend van aard en de plek van de aandoening is vaak wat rood, stijf en gezwollen. De stijfheid en pijn worden veroorzaakt doordat de pees minder ruimte heeft om te bewegen door de zwelling.

 

Online Behandeling bij Slijmbeursontsteking

Bij een acute slijmbeursontsteking is het van belang het gewricht en gebied eromheen relatieve rust te geven, wat betekent dat het gewricht niet stil mag worden gehouden, maar gedoseerd beweging moet krijgen. Het herstel wordt bevorderd door veelvuldig licht te bewegen. Deze vorm van slijmbeursontsteking gaat meestal binnen een paar weken over en om de pijn te verlichten kun je jouw arts vragen om een injectie met een pijnstillend en/of ontstekingsremmend middel.
 

Bij de chronische slijmbeursontsteking wordt de eerste 1-3 weken rust voorgeschreven, waarbij vooral bewegingen en belasting die de slijmbeurs irriteren moeten worden vermeden.  Je mag wel onbelast bewegen en dit is zelfs belangrijk om te doen, omdat het herstelproces hierdoor positief wordt beïnvloed. Ook zorgt dit ervoor dat het gewricht niet stijf wordt. De fysiotherapeut gaat met je na wat de oorzaak van de slijmbeursontsteking is. Er zal gezocht worden naar die factoren die het herstel kunnen beïnvloeden, zoals een verkeerde houding of het verloop van beweging. Hierop kan de training worden aangepast, zodat de slijmbeurs wordt ontlast. Specifieke spieren die de druk op de slijmbeurs kunnen verminderen zullen worden getraind volgens een oefenschema voor thuistraining dat wij ook op afstand kunnen begeleiden. Na enige tijd van training zal de belasting op de slijmbeurs langzaam worden opgevoerd.
 

De tijd die je moet rekenen om te herstellen van een chronische slijmbeursontsteking is, afhankelijk van de ernst van de klachten, ongeveer 6 weken tot enkele maanden.